سرزمین نوروز

دراین تارنما،مجموعه اشعار تالشی و فارسی، مقاله ها و طنز نوشته ها، اثر رضا نعمتی کرفکوهی ارائه میگردد.

سرزمین نوروز

دراین تارنما،مجموعه اشعار تالشی و فارسی، مقاله ها و طنز نوشته ها، اثر رضا نعمتی کرفکوهی ارائه میگردد.

بررسی روش های مختلف نگارش تالشی (2)

http://s6.picofile.com/file/8251559476/%D8%B2%D8%A8%D8%A7%D9%86.jpg


بررسی روش های مختلف نگارش تالشی

گفتار دوم:

نگارنده: رضا نعمتی کرفکوهی

در گفتار پیشین گفته شد که مهمترین عامل بازدارنگی هر زبانی از خطر اضمحلال، نوشتن و مکتوب نمودن آن زبان خواهد بود. که در این چند دهه تالش پژوهان و اصحاب فرهنگ و ادب تالشی کوششهای فراوانی را جهت نگارش بر اساس حروف فارسی - عربی  بعمل آورده و طرحهای قابل توجهی برای تالشی نویسی ارائه داده اند تا آیینی یکدست و فراگیر برای نگارش زبان تالشی تدوین گردد. اینکه این طرحها و این دستور و روشهای متفاوت تا چه اندازه توانسته مورد اقبال عمومی تالشی نویسان قرار گیرد سؤالیست که پاسخ آن را  می توان با مراجعه به متونی که به زبان تالشی تاکنون نگاشته شده جستجو نمود.


http://s7.picofile.com/file/8251995376/30790358164365580616.jpg


یکی از شخصیتهای فرهنگی منطقه تالش که حق بزرگی برگردن همه اهالی فرهنگ و ادب تالش ونیز عامه مردم فرهنگ دوست تالش دارد مرحوم زنده یاد فرامرز مسرور ماسالی است.

زنده یاد مسرور ماسالی گرچه کوتاهی عمرش اجازه نداد تا اهالی فرهنگ و ادب تالش بیش از آنچه که او فرصت داشت از وجود فرهنگی و اندیشه اجتماعی اش بهره مند گردند ولی با این وجود،ثمرات گرانقدری از ایشان برای نسلهای بعدی فرهنگ دوست تالش  به ارمغان مانده است.

او سر انجام در مبارزه با بیماری مهلک سرطان جان به جان آفرین تسلیم کرد. در این مقال وظیفه خود دانستم تا از این شخصیت وارسته و بی آلایش فرهنگی منطقه تالش یادی نمایم و به سهم خود ازخدمات گرانبهای ایشان به فرهنگ و ادب تالش تقدیر و تشکر نمایم .

یکی از ثمرات فرهنگی گرانسنگ  این شاعر فرهیخته  منظومه تالشی " خندیلَ پشت " است که در اوایل دهه پنجاه از ایشان به یادگار مانده است.

با نگاهی به ابیاتی چند در این منظومه با نحوه و چگونگی تالشی نویسی این فرزانه  آشنا میشویم و ابعاد گوناگون آن را به بررسی می نشینیم.

خندیله پشت، اورو چمˇ دیل پـــورَه           یادˇ اشتˇ چـمˇ دیلی را نـــورَه

هیچ نــِـزونوم قیلـَه ناهار یا ســورَه          همی زونوم غـم مˇ نَه هم آخـــورَه

نکته اول: در این دو بیت  از مثنوی خندیلَ پشت،  مرحوم فرامرز مسرور ماسالی ، در کلمه های " پورَه " و "نورَه " و " سورَه " و "آخورَه" که نقش  فعل را در پایان هر مصرع برعهده دارند ، جایگاه " های بیان " یا "های غیرملفوظ" ( های آخر)  را به درستی نشان می دهد. های آخر در این چهار کلمه آخر مصرع ها به مفهوم  " است " یا "می باشد" است که ایشان با کمک آن، جمله های شعری ( مصراع) را به فعلیت رسانده است.

نظریه ای که میگوید ما در تالشی " های بیان " را فقط در کلماتی داریم که به کسره ختم میگردند را نمی توان پذیرفت به جهت اینکه در بسیاری از کلمات تالشی ، کسره جایش  به فتحه داده  است. این امر در زبانهای فارسی افغان و تاجیک به وضوح پیداست. 

در فارسی ایرانی کسره کاربرد دارد ولی برای مثال در آن دوکشور فتحه. بعضی از دوستان تالش پژوه  جایگاه کسره را فقط در کلماتی لازم میدانند که به هنگام گویش و تلفط آخرین حرف کلمه ، چانه به طرف پایین کشیده شود. کلماتی از قبیل " چارِه " مالِه" خالِه"ماشِه"...  واین روزها کلمه ی جا افتاده " یارانِه " که قبلاً سوبسید گفته میشد.

ولی همین کلمه یارانِه که وارد تالشی میشود " یارانَه" تلفظ میگردد یعنی کسره اش تبدیل به فتحه میگردد. بنابراین "های بیان" یا های غیر ملفوظ دلیلی ندارد از کلمه ای که به فتحه ختم میگردد حذف گردد و ما یارانَه را "یاران" بنویسیم و یک علامت فتحه بگذاریم بالای نون وبعد بگوییم تالشی را اینگونه بایستی نوشت وکسی که غیر از این بنویسد فاقد علم آوا شناسی می باشد.

(در باب کلماتی که اساساً فاقد " های بیان " می باشند و نویسندگان به اشتباه در جمله ها برای وصل به کلمه ی بعدی به جای فتحه و یا کسره از "های بیان"  استفاده میکنند در پست های بعدی توضیح مفصل داده خواهد شد).

توضیح دیگر اینکه در همه موارد حتی در زبان فارسی ایرانی هم همیشه "های بیان " لزوماً  مربوط به کلمه ای نمی باشد که به "کسره" ختم میگردد، ما در کلمه " نَه " ی فارسی هم " های بیان" را در انتهای کلمه داریم.


نکته دوم: درآثار شعری مرحوم مسرور در سبک تالشی نویسی ایشان ما حساسیتی نسبت به آن نه بند واژه مختص عربی( ث-ح-ع-ق-ص-ض- ذ- ط-ظ) نمی بینیم. کلیه این بندواژه ها در نگارش تالشی ایشان مخصوصاً در همین منظومه تالشی به کرّات به چشم میخورد.

این نشان دهنده این تفکر است که مرحوم مسرور مشکل زبان تالشی را ورود و وجود کلمات دخیل در این زبان که غالباً عربی هستند نمی دانسته بلکه معتقد بوده اینگونه کلمات را بایستی به همان شکل صحیحش در نگارش تالشی نوشت. در ابیات زیر از سروده های ایشان به مصراع هایی که اینگونه حروف را باخود دارند اشاره میگردد.


سرداری کـَه، ملا خونه م ویر اومه            ملا صفـــر، ملا خـونه، ای کومه

لس گینـــــیمه، ژندˇمه و خوندˇمه            بیست و دˇروز قرآنی تکمیل بیمه

دراین ابیات در مصرع چهارم باوجودی که استاد مسرور طبق تلفظ تالشی بایستی قُرآن را قورآن بنویسد ولی به شکل صحیحش نوشته است.

فـــرقی نکــری مˇ را دنیا کا شی

اگــر چˇاســـکل چـمˇچمی آشی!

رنگ و ریا کـوهـَه سَـرون کــَسادَه          محبــّت آ درِه خـَیـْـلـــــــی زیــاده

تالشونـَه هــَـر کˇ بومـونـو شادَه         قـَیـْـد و بـَنـْـد و انـتـَه چـی کــو آزاده

دراین ابیات نیز از حرف (ح) عربی در کلمه محبّت که با تشدید نیز همراه است و نیز از حرف قاف عربی بهره برده است.

دیلم کـرا دَهــَنـی کــــو بـَــروزˇ         غـرصـَه گــَزنـَه شی چـمˇ دیلـی گـَزˇ

هـَــر روز غــرصـَه داری شاقـَه آوزˇ         خاصـیـّـتـش امـــــه آدمـــی پــــــزˇ


با هــَمـــَه غــم امـیــــدˇم فـــــــــراوونـَه

خدا کـَـــریمـَه ناامـیـــــد شـَیـْـطــــــــونـَه


فــرامــرزی غــرصــَه زیاده زیاد            ای لـَحـظه ای زندگی کـو نـِبـَه شـاد

زندگی دَسی کــو دارˇ هـَزار داد            تمـیـزَه مـَـرگـی چـِه دیـلی کـرˇ شاد


چـِه آرزو پـوچـــــه دنیــا کـــــو امـــا

قـَـوی ضعـیفی ســَری مـَکــو کـمــا

در ابیات فوق کاربرد حروف مختص به الفبای عربی ( ق ص ض ح ط ) کاملاً مشهود است.
سرانجام مرگ تمیزی که او آرزویش میکرد مانع از آن شد تا ایشان بیشتر بتواند در دنیای مجازی فعال باشد تا با تجمیع نظرات تمامی صاحب نظران فعال در دنیای مجازی، الفبای تالشی به شکل فراگیرش تدوین گردد.
روانش شاد و یادش گرامی باد.

ادامه مطلب در گفتار سوم.

نظرات 5 + ارسال نظر
سیدیعقوب ال شفیعی جمعه 31 اردیبهشت 1395 ساعت 12:52 ق.ظ http://aleshafie.blogfa.com

روزی ایران مرکز اندیشه بود و غرب در زوال خود می سوخت فقط باید دعا کرد خدایا مارا در زوال ادبیات و هنر نمیران.

درود برشما.
وبه امید استجابت دعای شریعتی گونه ی تان.

خط نسخ ایرانی جمعه 31 اردیبهشت 1395 ساعت 10:00 ب.ظ http://abadgarkh.blogfa.com

با سلام
این پژوهشها بسیار کار پاکیزه ای هست.امیدوارم دیگر دوستان اهل فن و فرهنگ دوست در این مسیر کاری شایسته انجام دهند.هر کس به زبان مادری احساس بهتری دارد.

باسلام و ممنون از حضور پاک و نظر پاکیزه استادگرامی

کوکو تی تی(زلیخاصبا) شنبه 1 خرداد 1395 ساعت 12:34 ب.ظ http://zoleykhasaba.blogsky.com

با درود وسپاس و جناب نعمتی بزرگوار که با یاد آوری روانشاد استاد مسرور ماراهم دل شاد کردید. ونیز با بیان اینکه این روزها رسم الخط های گوناگون به بازار ادب آمده ولی هنوز استادان خود بر سر آن به تفاهم نرسیده اند و در نتیجه امثال ما تالشی نویس ها هم سر درگم شده ایم. در حالیکه شیوه نگارش روانشاد مسرور برای همه حتا آنهایی که دستی و میلی در نگارش تالشی نداشتند قابل هضم بود و مایل به خواند و شعر تالشی بودند. من شاید نباید بگویم به جرأت ولی به احتمال به یقین میگویم که بعداز سرودن منظومه خندیله پشت، بسیاری از جوانان شاعر علاقه مند به سرودن شعر تالشی شدند و با نگارش فرهنگ تالش توسط روانشاد که در مجامع فرهنگی بیشترین اشتهار را این فرهنگنامه با وجودیکه در بستر بیماری بود و چندان نمی توانست به همه کلیات اشراف داشته باشد دارد. پیروی ودنبال کردن این روش نگارشی به نظر بنده برای ما وبخصوص من که مدتی چندین روش را امتحان کردم بهتر وقابل درک بیشتر است . اگر این روشهای جدید را با تأکید این و آان دنبال کنیم نه تنها کار ما مثل کار کلاغ رفت راه رفتن باز را امتحان کند راه رفتن خودش را نیز از یاد برد. با همه این احوال من خیلی امیدوارم وان شا الله ما تالشی نویسها یک رسم الخط جامع وکامل که مورد تأیید همه اساتید باشد داشته باشیم به امید آن روز.

با سلام و عرض ادب و احترام به شما بانوی فرهیخته و صحابه فرهنگ و ادب تالش خانم صبا.
از حضورتان و از نقطه نظرات حکیمانه تان احساس خرسندی میکنم . مرحوم مسرور از استوانه های قوی و ناگسستنی فرهنگ و ادب تالش بودند واز همه مهمتر اخلاص و صداقت و تفکر عدم خود محوری و تک روی ایشان همواره مورد تکریم اصحاب فرهنگ تالش بوده و خواهد بود.
خداوند ان شاء الله امثال ایشان را فراوان بیافریند.
خاندان اهل فرهنگ زنده یاد مسرور از جمله شما خواهر بیادگارماندنی ایشان همواره مورد احترام اصحاب فرهنگ و ادب تالش اندیشان مخلص وبی ریا خواهند بود.
شما پاسدار نام نیک آن زنده یاد هستید و مشخص است که با کار فرهنگی که در پیش گرفته اید میخواهید راهش و یادش را همواره زنده نگه بدارید. امید است در این راه پیروز و موفق باشید.

کوکو تی تی(زلیخاصبا) یکشنبه 2 خرداد 1395 ساعت 10:20 ب.ظ http://zoleykhasaba.blogsky.com

باسپاس جناب نعمتی امیدوارم من که نمادکوچکی از استاد روانشاد مسرور در مجامع فرهنگی هستم شایستگی اینهمه لطف ومهر برادران وخواهران اندیشمند فرهیخته خود باشم وبتوانم فقط اندکی از را ه فرهنگی برادرم را لنگان بپیمایم و نگذارم چراغی را که در راه فرهنگ تالش روشن کرده بود خاموش گردد ونگه بان راه ونامش در کنار فرهیختگان باشم ان شا الله سلامت بمانید وبرقرار

با سپاس و درود مجدد. شماهم سلامت باشیدو سرافراز

علیرضا خسروی چهارشنبه 5 خرداد 1395 ساعت 01:36 ق.ظ

مفید و ارزشمند بود استفاده بردم
درود بر شما

مهرتان افزون کاکو

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد