حالی درهوای شهر شهادت وحوالی آن
(قسمت اول)
شهر شهادت اصطلاحی بود که معلم شهید دکتر علی شریعتی برای "مشهد"بکار برد که به هنگام مهاجرت از این شهر دل انگیزتاریخی، چنین خطاب نمود"خداحافظ شهرشهادت" .
سعادتی در اواخر شهریورماه امسال نصیب گردید تا باز با سفر به خراسان، خاطره دوره کودکی ام را زنده نمایم. خاطره ای که در سال 47 در سن 6 سالگی به اتفاق پدرومادر وبستگان با کاروان زیارتی به مشهد از آن مسافرت داشتم، همواره مرا وسوسه میکرد تا باز تجدیدخاطره ای نمایم و از زیارت امام رئوف تا سیاحت در حوالی "شهر شهادت" دلی صیقل و جانی تاره برکالبد بخشم .چرا که مسافرت یک حرکت است و یک جریان بخشیدن به روح آدمی در تضاد با ایستن و سکون اندیشه.
اینبار از مسیر فیروز کوه به اتفاق خانواده ی عروسم که اهل خراسان شمالی اند راهی بجنورد شهرقشنگ و زیبا شدیم . شش شبانه روز در استان خراسان شمالی و شهرهایش سیر سیاحت نمودیم. البته خالی از لطف نبود که عروسی برادر عروسم نیز بود و جای دوستان خالی یک جشن عروسی و آنهم با دیدن رقصهای سنتی پیر وجوان خراسانی کیفی را هم از این باب کوک نمودیم .
روز 29 شهریور بجنورد را بدرود گفته و با اتفاق همسرم راه مشهد "شهرشهادت" را در پیش گرفتیم . در مشهد پسرم محسن نیز به ما پیوست و باز جای دوستان خالی سه چهار روزی هم مهمان امام عارفان حضرت رضا ع بودیم .کیست که به دیدار خورشید خراسان برود و حالی منقلب ننماید.
به شوق آزادی از صحن آزادی اش اذن دخول طلبیدیم......
تصاویری از صحن آزادی حرم امام رضا(ع)
نمایی از صحن آزادی و مدخل ورودی به حرم مطهر
(نمایی دیگر از صحن آزادی و تصویری از محسن جان ما)
یا علی ابن موسی الرضا ادرکنی
اغنیا مکه روند و فقرا سوی تو آیند جان عالم به فدایت که تو حج فقرایی
در پیرامون مشهدالرضا، ابنیه و آثار تاریخی و طبیعی متعددی قرار دارندکه دیدن آنها هم در کنار زیارت امام هشتم خالی از لطف نیست.
دراینجا به تعدادی از آنها که اینبار بهر دیدنشان گذری انداختیم می پردازم.کما اینکه ازاین تیپ تفرج گاها در حوالی شهرشهادت بسیارند.
کوهسنگی: آری کوهسنگی، کوه سنگی که در چندین سفر زیارتی گذشته که به مشهد داشته بودم به دیدنش نرفته بودم . در میان پارکی زیبا همانند نگینی بر انگشتری چشم نوازی میکند.
وقتی در بالای کوهسنگی قرار میگیری دورنمایی از شهر مشهد در مقابل چشمانت نمایان میشود
موزه باغ نادری: از کوهسنگی و از چشم نوازهای قشنگش نمیشود دل کند و ازکوه پایین آمد، ولی چه میشود کرد که جاهای دیدنی دیگری نیز در پیرامون شهر مشهد یافت میشود و اگر کمی اهل تاریخ و رویدادهای تاریخی سرزمینت باشی حتما به موزه نادری هم سری خواهی زد و از اشیاء تاریخی آن دیدن خواهی نمود.
در چندین سفری که به دیار تاریخی خراسان و مخصوصا شهر مشهد داشته بودم توفیق دیدن این موزه برایم میسر نگردیده بود.
آری نادر قلی! همان فرمانده یکی از سپاهیان صفویه که عقده شکست سپاه صفوی از محمود افغان را همواره در دل داشته ودر پی سامان دادن سپاه شکست خورده برآمده و سروسامانی به آن بخشیده و سپاه روس و سایر متجاوزین را ازخاک ایران بیرون و عازم کشورگشایی شد و سرزمین هندستان را فتح کرد.
گویند یکی از سپاهیان در رکاب او جانفشانی ها کرد و از خود رشادتها بخرج داد. از او پرسیدند تو در سپاه صفوی هم بودی که از محمود افغان شکست خورد؟ گفت آری من بودم ولی نادر نبود!
نادر پس از فتح الفتوحهای متعدد انقراض سلسله صفویه را اعلام و خود را پادشاه ایران معرفی کرد. او پس از چندسال پادشاهی مخالفینش او را شبانه در داخل چادرش به قتل رساندند.
بحث خوب بودن و بد بودن این پادشاه در این مقال نمیگنجد لیک آنچه تاریخ از مقاطع گوناگونش به ما می آموزد در آن دورانها کشوری را قوی و مقتدر می دانستند که پادشاهش بتواند سرزمینهایی را به قلمرویش اضافه نماید، نه اینکه پیشرفت علمی و صنعتی و غیره داشته باشد.
اینگونه بود که هر قلدوری از جایی بلند میشد و با زور سرنیزه و چکمه نقاطی را تصرف و سلطانی را سرنگون و خودش را جایگزینش میکرد و تا قدرت پیدا نکرده بود با قدرت اسب و شمشیرو قشون می تازید و تا قدرت پیدا میکرد این اسب قدرت بود که او را به هر سمت و سوی میکشاند تا در پرتگاه سقوط سرازیر گردد.
چرا که عصر دموکراسی و انتخابات نبود تا انتقال قدرت از سوی مردم صورت بگیرد و بد یا خوب، هر دو در مقطعی معین زمامدار مردم باشند.
این بود که تا نمی مردند قدرت حکومت و سلطنت در دستشان می ماند و خود را سایه ی خدا بر مردمشان میدانستند.نادر قلی هم از این امر مستثنی نبود . گرچه در میان مردم ایران برای خودش نام و آوازه ای برجا گذاشته است.
در اینجا نظرتان به تصاویری از مناظر و عدوات جنگی دوره صفویه و افشاری در موزه نادری مشهد جلب میگردد.
(نقشه متصرفات نادر)
این پست ادامه دارد.......
گزارش زیبایی تهیه نموده اید انشالله در روزهای آتی بقیه مطالب درج گردد.
نادر شاه افشار اگر خصلت دیگر |ادشاهان را داشته باشد یکی از حسن های وی آن بود که برای همه اتباع ایرانی مقرری مساوی وضع کرده بود ؛پدیده ای که می تواند الگو برداری از مولا علی بوده باشد.
زیارت قبول
سقول
چشم ماروشن ازدیدار شما
مهرتان افزون دوست خوبم .سقول
با سلام
سفر به مشهد مقدس یکی از سفرهای روحانی و آرامبخشی است که نصیب هر فردی می شود.حال چه مسلمان باشد یا نه.
درود بر شما
درود برشما و نظریه ای که فرمودید استادم
سلام.زیارت قبول.
سلام آقا فریدون گرامی ام
خیلی خیلی از تشریف فرمایتان ممنونم استاد
سلام برادرجان !

گل:
زیارت قبول خان داداش عرصه ی مجاز !
خوش به سعادتی که داشتین !
عکسا هم زیبا بودند ....
سلام باجی ممنون از لطفتان
با سلام التماس دعا جناب نعمتی خیلی عالی بود تصاویر جالب و شرح حال بسیار خوبی بود زیارتون قبول باشد
سلام. مهرتان افزون خواهر بزرگوارم
سلام جناب استاد رضا نعمتی کرفکوهی عزیز


مطالب و تصاویر شما به شهر مشهد مقدس و موزه نادر شاه افشار، بسیار زیبا و شور انگیز است. به قولی دیگر دل ها را تا آسمان آبی شمالشرق ایران و به بارگاه امام رضا(ع) به شوق پرواز در می آورد.
تصاویر شما از موزه نادری، بی نظیر و بی مثال است. مرحبا به این همه معرفت و دانایی شما عزیز به تاریخ ایران زمین. دست مریزاد مرد خوب و خانواده دوست.
من باید به وجود نازنین شما به خاطر این همه بزرگواری و نیکومنشی شما غبطه خورم و بر خود ببالم که مفتخر به داشتن دوست ارجمند و والا مقامی همچون شما دارم.
دست مریزاد از این همه مطالب و تصاویر ره آورد شما از سفر به سرزمین شاه خراسان
سلام. لطفتان بیکران دوست خوبم
سلام دایی
چه خوب که بروز شدین
خواندم و بهره مند شدم
راستی چرا دیگه پریسکه نمیفرستین؟
درود می گوله دوختر
ممنون . راستش این روزها مشغله فکری زیاد دارم و تمرکز شعر سرایی برسر ندارنم مدتیه هیچ شعری چه فارسی و چه محلی نسروده ام. تاباشد بینم خدا چه خواهد.مهر افزون عزت زیاد
درود بر شما
زیارتتان قبول باشد
گزارش وعکسهای بسیار زیبایی است
عزت زیاد شاعر
سلام خان داداش
خوبین ؟
تشریف نمیارین وبلاگ ؟
میخوام پست رو عوض کنم ...
حیفه آهنگ نوری رو نشنوین ...
سلام گل باجی
اینروزها منطقه ی ما اینترنت وضعیت خوبی نداره . چه کنیم که بعضی اوقات نه مارا حال و مجالیست و نه اینترنت ما را
سلام پیله برا
زیارتتان قبول وخوش به سعادتتون.ان شاالله به زودی زود خواننده ی سفرنامه ی شما درمورد نجف اشرف و کربلای معلی باشیم.
برمی گردم.
سلام بر استاد فرهنگ و ادب و تالشمرد خوشفکر دیار ماسال جناب حقیقت ماسالی. با تشکر از سرزدنتان که برایم ثمره ی دلگرمی بهمراه دارد. خدمتتان معروضم اگرکربلا و نجف هم در داخل خاک ایران بودند و ما راحت با سواری خودمان میتوانستیم میرفتیم چرا که نرویم. ماکه از زیارت و سیاحت بدمان نمی آید حال این حرکت چه به سوی خراسان باشد و چه سوی نجف و کربلا و سایر نقاط زیارتی و سیاحتی که به معرفت آموزی ما کمک شود.
انشاالله روزی جهان اسلام هم مثل کشورهای اروپایی دارای پول مشترک و رفت وآمد راحت و امنیت مطمئن وعاری از تروریسم بشود وبا خیال راحت مرزهایشان را برروی هم بازکنند و جامعه انسانی همراه با معنویت را جایگرین مذهب گرایی بی هویت و بی منطق بکنند تا مسلمانان هم در کنارهم مثل دنیای مسیحیت بتوانند با آرامش خاطرزندگی کنند.
برقرار باشی خاصه برا
سلام بدجوری من رابردیدبه حال وهوای سال هایی که این مکان هابرایم مقدس وزیبابودنددوران دانشجویی ام دردانشگاه فردوسی مشهد
زیارت قبول باشدبزرگوار
سلام سید دیار پاکان .
ممنونم از اینکه بنده را مورد تفقد و مهرورزی تان قرار میدهید
خیلی گلی
سلام و زیارت قبول جناب نعمتی کرفکوهی عزیز
سلام استاد ممنون سید پریسکه سرای ایران
سلام جناب نعمتی عزیز.....بهره فراوان بردم ازپست شما.ممنونم ازاین که به من سرزدیدوابرازلطف فرمودید.....قلمتون همیشه تواناوطبعتون همیشه روان....
ممنون سپاس مهرتان افزون دریای لطفتان بی کران
و چه احساس قشنگی ست که

در خلوت خود
یاد یک دوست
تو را غرق تماشا سازد
سلام و سپاس از حضور پرمهرتون
سلام- مهرتان پر فروغ. هرچند این روزها زیاد مجل سرزدن به وبلاگ دوستان ندارم ولی با این حال برگ سبزی در قواره تحفه درویش را میتوان نثار صاحبدلان کرد.
سلام برادر بزرگوار
از چراغ دل واژه گرفتم
به چلچراغ خدا رسیدم ..
افتخار بدین !